BIO

Rozerin Kahraman föddes och växte upp i den lilla byn Mezrasur nära staden Hozat Dersim. På grund av strider mellan den kurdiska gerillan och turkiska militärstyrkor tvingades familjen lämna hembyn och flytta till staden Elazig. Rozerin kommer från en musikalisk familj.

Hon har två bröder som spelar och sjunger och redan tidigt märktes också hennes musikaliska begåvning och vackra sångröst. På egen hand lärde hon sig att spela på det kurdiska stränginstrumentet tembûr.

Rozerin ville studera musik och lära sig noter. På uppmuntran av hennes storebror Cömert började hon på musikkonservatoriet i Elazig. Vid den här tiden var det förbjudet att prata eller uppträda på kurdiska, men Rozerin trotsade förbuden och sjöng och spelade i hemlighet på sitt modersmål. Den politiska situationen i hemlandet blev till slut ohållbar för familjen, och Rozerin flydde till Sverige där hon bott och verkat sedan 1988.

Rozerin Kahraman framför folkmusik på kurmancî, zazakiska(dimilî) och turkiska. Hon har uppträtt i både radio och tv samt på festivaler och konserter i många länder världen över. Hon har gett ut två album, tre musikvideor och även gästat på andra artisters inspelningar.

Rozerin skriver själv sitt eget material. Musiken förmedlar längtan till frihet och protest mot orättvisor, men också kärlek och sinnlighet. Hennes motto är “Mina låtar är ett ropp för frihet!

www.rozerin.com

www.rozerinkahraman.com